Freediving (ook apneu duiken genoemd) wordt steeds populairder onder recreationele zwemmers en sportduikers. Freediving wordt vaak als een recreationele sport beoefend om in plaats van, of naast het sportduiken, de onderwaterwereld te verkennen.

Door ontwikkeling van de techniek kunnen de freedivers steeds langer en dieper duiken. Ook worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd in Nederland en daar buiten.

Freediving kent een lange geschiedenis.  Initieel als een activiteit voor jagers en verzamelaars, maar later ook voor onderwaterfotografie en het recreationeel verkennen van de onderwater wereld. (parelvissers, speervissers en onderwaterfotografie)  In Nederland wordt freediving in verenigingsverband georganiseerd door de Dutch Freediving Association en de Nederlandse Onderwatersport Bond. Hier vindt u duikscholen, instructeurs en vereniging. Daarnaast wordt freediving als activiteit ook steeds vaker onderwezen door commerciële duikscholen van onder PADi, SSI en IANTD.andere   

Wat is Freediving?

 

Het antwoord is heel simpel:  Adem inhouden en zwemmen onder water.

 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen Recreational Freediving en Competatief Freediving. Freediving competitions dateren van eind 19de eeuw.

Naast freediving als activiteit, bestaat ook een variant wat wij tegenwoordig mermaiding noemen. Hierbij wordt, voornamelijk door vrouwen, onderwater gezwommen in een zeemeermin kostuum. Dit bestaat al sinds begin 20ste eeuw, maar kent tegenwoordig een heropleving door de beschikbaarheid van goedkoper materiaal en interesse in het aspect van de zeemeermin als een identiteit. (monofin – artistic expressions / reuze aquarium)

Freediving is een sport met een mentale uitdaging en angst- en stressbeheersing, omgaan met spanningen en leren omgaan met concentratie en focus.

 

Sinds eind jaren ’50 houdt de CMAS ( Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) zich al bezig met feediving. De CMAS is momenteel de enige organisatie die door IOC Federatie erkend wordt en sinds 2000 structureel wedstrijden organiseerd.

 

Ook AIDA ( Association Internationale pour le Développement d’Apnée) geeft cursussen in recreational  freediving evenals CMAS, PADI en SSI.

 

PADI, CMAS, AIDA, SSI vragen alleen een eigen medische verklaring voor recreationele free divers. Indien er relevante bijzonderheden in de medische voorgeschiedenis zijn, is een keuring door een (duiker-) arts vereist.

 

AIDA International eist van wedstrijd - freedivers een jaarlijkse duikmedische keuring. CMAS wijst naar de nationale regelgeving van het land.

Internationale Medische Experts op het gebied van freediving zijn van mening dat:

 

  • Freediving is a more demanding activity comparing with SCUBA diving in general and for the cardio - pulmonary system in particular.
  • Freediving has its own specific diving related injuries, which need to be specifically evaluated and managed by the examining diving physician.
  • In the freediving community there is a need to gather data and experience regarding freedivers to improve the overall support of this specific group of divers.

 

Daarom is het zeker te verdedigen dat bij freedivers zonder medische bijzonderheden een medische duikkeuring wordt verricht om enerzijds meer feedback te kunnen geven over iemands conditie en gestel en anderzijds meer kennis en ervaring te verzamelen zodat deze specifieke groep duikers beter begeleid kan worden.

 

Diepte Disciplines.

 

Constant Weights (CWT)

De freediver duikt langs een lijn naar een vooraf bepaalde diepte, en weer naar de oppervlakte op eigen kracht met een monovin.

 

Constant Weight met Bi-Vinnen (CWTB)

Zoals Constant Weight, maar dan met stereo vinnen ipv monovin.

 

Constant No-fins (CNF)

Zonder vinnen of andere hulpmiddelen naar een bepaalde diepte en weer omhoog zwemmen. Meestal met een soort van schoolslag.

 

Free Immersion (FIM)

Zonder vinnen met gebruikmaken van de lijn om naar beneden te duiken en weer naar de oppervlakte te zwemmen.

 

Variable Weight (VWT)

In deze discipline wordt gebruik gemaakt van een gewicht om af te dalen. Zodra een bepaalde diepte bereikt is, moet de diver op eigen kracht weer naar de oppervlakte zwemmen.

 

No-Limits (NLT)

Ook hierbij maakt de freediver gebruik van een gewicht om af te dalen. Zodra de gewenste diepte bereikt is, komt de freediver naar boven door gebruik te maken van een hefballon.